lördag 31 januari 2015

Ikoner och gyllene kupoler

Nu ska jag presentera på vilket sätt ortodoxa kyrkan skiljer sig från de övriga kyrkorna både kulturellt och lite dogmatiskt.



Den ortodoxa kyrkans utseende skiljer sig radikalt från den lutherska kyrkan, men ändå visar den en likadan prakt likt katolska kyrkobyggnader, om inte också mera praktfulla. Men den ortodoxa kyrkan är väldigt splittrad jämfört med katolska kyrkan, när det gäller ledningen. Men när det kommer till läran är det rätt så enhetligt. Katolska kyrkan leds av påven i Rom medan ortodoxa kyrkorna bildar egna självständiga enheter vilka leds av en patriark. För att bli präst krävs studier i teologi, men ortodoxa kyrkan följer en konservativ linje då endast män kan bli präster. Men något direkt celibattvång finns inte. 




Den största ortodoxa kyrkan är den Ryska, som leds av patriarken i Moskva. Lökkupolerna sägs fånga upp människornas böner och rikta dem mot himlen. 


Inom den ortodoxa kyrkan betonar man också trons roll i vardagen. Ikoner återfinnes i så gott som varje ortodoxt hem, men också små hem altaren förekommer. Ikonerna är ett av de främsta "redskapen" som man använder sig av för att kunna få en glimt av det gudomliga - ett fönster till himmelriket. Man tror därför att finskans "ikkuna" är besläktat med ordet ikon, jämför också med ryskans ord för fönster: "okno". Ikonernas uppgift är också att utgöra en träffpunkt mellan det synliga och osynliga i kyrkosalen. Därför är altaretgömt bakom ikonostasen, dit endast prästerna har tillträde. Ikonostasen har tre dörrar genom vilka de heliga föremålen, t.ex nattvardsbrödet och vinet förs ut till kyrksalen. Och dessutom är ikon måleriet en viktig verksamhetsform i klostren, kanske till och med någon form av meditering, men i varje fall är måleriet strängt reglerat av regler för hur ikonerna skall målas. 
 Då någon församlingsmedlem flyttat till ett nytt hus kan prästen komma och utföra en särskild hemvälsignelse. Till skillnad från lutherska kyrkan, utförs 7 heliga sakrament, eller mera kända som "mysterier", dessa är: dop, nattvard, smörjelse (konfirmation), bot (bikt), prästerskap, äktenskap och smörjelse av en sjukling. 

Musik instrument är det sparsamt med i en ortodox kyrkosal eftersom det är en viktig del av liturgin att alla psalmer sjungs utan ackompanjemang eftersom rösten förmedlar budskapen och sången kan också fungera som en sorts bön. Också texterna sjunges, förutom predikan. Gudstjänst språket i Finland är mestadels finska, till skillnad från övriga ortodoxa kyrkor i världen som använder både grekiska och kyrkoslaviska. Huvudsakligen står man genom hela gudstjänsten eftersom det finns inga bänkar, men naturligtvis finns det alltid några stolar för sådana som är svaga i benen. Den viktigaste högtiden är påsken eftersom man anser att Jesu uppståndelse är en av världshistoriens viktigaste händelser samt också därför att då människan får ett evigt liv uppstår dennes odödliga själ. Efter påsknattens gudtjänst håller man en stor festmåltid för familjen med den mat som man lagat och haft med till gudstjänsten för att bli välsignade. 


En påsk relaterad gudstjänst i en finsk ortodox kyrka.


Ljuständning är även viktigt vid sidan om bön. Dessa vaxljus är typiska för den ortodoxa kyrkan och tillverkas också av klostren.

  • Lite om seder kring klockringningen:


 Nuförtiden mera är klockringningen så gott som helt och hållet automatiserad inom både katolska och lutherska kyrkorna, men inom den ortodoxa kyrkan sköts klockringningen fortsättningsvis manuellt och betraktas även som en ritual i sig självt! Klockringningen är väldigt central och klockorna skall ringas på ett visst sätt som kräver färdighet och kunskap, alltså taktsinne och bra motorik. Ringaren skall kunna ringa i många klockor samtidigt. Klockorna är av olika storlekar och de rings genom att dra i kläppen medan själva klockans huv är stilla. Med klockorna kallas folk till gudstjänst, och det finns därtill också en speciell ringning för begravning och festringning inför påsken. Klockornas viktigaste uppgifter är att förmedla budskap och olika stämningar. Det spirituella värdet är också högt eftersom de kallas "sjungande ikoner"

Se även videorna nedan. I den första hörs Uspenskij katedralens klockringning.





Otroligt skickligt klockspel av en rysk präst i sibirien.









1 kommentar:

  1. Som helhet ligger arbetet på en nivå för bättre universitetsstuderanden!
    6/6p

    SvaraRadera