måndag 26 januari 2015

Ortodoxa kloster och kyrkobyggnader i Finland.

Här följer en kort presentation om några viktiga ortodoxa kyrkor och kloster i Finland. Men också sådant som någongång tillhört Finland.


Uspenskijkatedralen i Helsingfors

Katedralen blev klar år 1868 och är huvudkyrkan för Helsingfors ortodoxa församling. Namnet uspenskij anger att kyrkan är helgad åt Jungfru Marias död. Katedralen är västeuropas största ortodoxa kyrkobyggnad och är uppförd i tegel med förgyllda kupoler. Som jag nämnde tidigare i ett annat inlägg, innehåler de ortodoxa kyrkornas arkitektur en hel del symbolik. Till exempel Uspenskij katedralen har 12 mindre kupoler och en större, vilket symboliserar Kristus och de 12 apostlarna.
 Kyrkan i sig själv är en stor påminnelse om den ryska kulturens inflytande under 1800-talet, emellertid var också arkitekten rysk. Kyrkans yttre arkitektur har starkt influerats av den ryska national romantiska kyrkoarkitekturen, d.v.s många ryska 1500- tals kyrkor har fungerat som förebilder till denna katedral.





Interiören är dock mera bysantisk med sin öppna kyrkosal och granitpelare. Många värdefulla ikoner finns i kyrkosalen, och därför har de skett minst 2 stölder under de senaste tio åren. I kyrkan finns en krypta, på källar nivå, där man t.ex brukar ordna olika föremåls utställningar och dylikt. Där finns även Aleksandr Hotovitskis kapelli tillägnat hans minne. Hotovitski var bl.a annat Helsingfors ortodoxa församlings kyrkoherde under 1910-talet men i och med oktoberrevolutionen fängslades han och slutligen år 1937 avrättades han, beskylld för anti-sovjetisk aktivitet. Hotovitski kanoniserades år 1994 av den Rysk-ortodoxa kyrkan.





Kozelštšinans Gudamoder- ikon. Den sägs kunna göra under och därför har många människor smyckat den med kors och pärlor som tack. Ikonen stals år 2010 men återfanns ett år senare.   

Tammerfors ortodoxa kyrka

Är Tammerfors ortodoxa församlings huvudkyrka, som byggdes under åren 1896-99. Kyrkan är korsformad och dess stil är s.k nybysantisk. Under inbördeskriget år 1918 skadades kyrkan svår och en stor del av dess lösöre stals.







Hangö ortodoxa kyrka

Efter 1808-1809 års krig började det strömma in rysk befolkning i Finland. Hangö blev därför vid den här tiden en populär badort, speciellt för de ryska sommargästerna men också för de som bosatte sig här permanent. Hangö ortodoxa kyrka färdigställdes år 1895. Kyrkan helgades åt furst Vladimir och Maria Magdalena. Kyrkan bygdes av trä och är korsformad. Då vinterkriget bröt ut evakuerades kyrkans ikoner och andra skatter till Helsingfors eftersom Sovjet krävde att Hangö skulle bli en sovjetisk militärbas, och så blev det. Hangö var i sovjetisk ägo 1940-41 och då fungerade kyrkan som en teater. När det kommer till kyrkans arkitektur är den verkligen unik eftersom liknande kyrkor har blivit förstörda under krigen. I Hangö finns även en ortodox gravgård.





Valamo nya kloster

Valamo kloster är ett munkkloster i Heinävesi, södra Savolax. Klostret grundades år 1717 efter att Ryssland i det stora nordiska kriget erövrat hela Karelen av Sverige. Som namnet anger är detta kloster nytt medan det gamla och ursprungliga byggdes på ön Valamo, i sjön Ladoga i dagens Ryssland. Det gamla klostret tillhörde ursprungligen finska-ortodoxa kyrkan men i och med vinterkriget krävde sovjetunionen ön tillbaka. Inför kriget evakuerades alla klostrets invånare till Heinävesi. Hit evakuerades också munkar från Konevits och Petsamo kloster. Senare under 1900-talet fick Valamo en ny huvudkyrka, helgad åt kristi förklaring. Nya Valamo är idag ett betydande kulturcentrum. Det finns en ortodox folkhögskola, utrymmen för konferenser och bibliotek samt en workshop för renovering av gamla ikoner.


Nya Valamos huvudkyrka

Om gamla Valamo:
Det är osäkert när exakt klostret grundades och av vem. Men en känd legend säger att det skulle ha varit munkarna St Sergius och St Herman som kom dit på 900-talet. Deras reliker finns bevarade i kyrkan. Innan tiden för Nöteborgsfreden 1323 var klostret ofta utsatt för attacker av de katolska svenskarna. Men senare år 1617 föll karelen i svenskarnas händer och däribland också Valamo kloster. Under den svenska tiden förföll klostret men då karelen togs tillbaka av Ryssland återuppbygdes allt.



Gamla Valamos enorma katedral, ett landmärke som ses på långt håll.


 Efter revolutionen 1917 fortsatte kloster verksamheten i Finland som normalt men efter den blodiga revolutionen i Rådsryssland kom kloster (liksom övrig religiös verksamhet) att upphöra nästan totalt för drygt ett halvt sekel framöver. Liksom under den svenska regimen förföll klostret åter under den strängt ateistiska sovjet regimen. 1949 blev klostret en kolhos och senare ett hem för åldringar. Först år 1989 då kommunismen var nära sitt sammanbrott kunde verksamheten i gamla Valamo återupprättas.


Heliga Nikolaus Tsasouna, eller med andra ord litet kapell, i nya Valamo.


Lintula kloster

Klostret grundades år 1895, i Heinävesi, för karelska nunnor. Processen inleddes då en lokal person donerade en bondgård åt nunnorna, men den svenska lagstiftningen i Finland på den här tiden gjorde grundandet svårt eftersom det fanns lagar som hade till uppgift att trygga lutherdomens ställning som statlig religion. Slutligen blev klostret färdigt och det började flytta in ryska nunnor men till en början var livet på klostret inte så värst lätt på grund av sociala och ekonomiska problem. Ryska revolutionen 1917 och Inbördeskriget 1918 skapade ännu mera problem för klostrets invånare, till exempel bröt hungersnöd ut. Under mellankrigstiden försökte man flitigt hålla klostrets verksamhet vid liv men år 1939 då vinterkriget bröt ut tvingades alla nunnor på flykt. Under kriget förstördes klostret så gott som helt. Först på 1960- talet kunde man börja återvända och på 70-talet fick klostret en ny kyrka. Idag finns det även en ljusfabrik och en souvenir butik i klostret.








Konevits kloster


Är ett munkkloster som också är beläget på en ö i Ladoga, dock mindre till sin storlek än Valamo. Det grundades år 1393 av Arsenij från Konevits, som bodde en tid i ett kloster i Grekland och lärde sig där många nya seder vilka han sedan förde med sej hem till Novgorod. De seder och tankar han förde med sig kom att förändra rätt så mycket den religiösa praxisen och utövande i karelen. Den s.k hesykasmens grunder infördes, den betonade tysthet, tillbakadragenhet, sökandet av den inre freden och hjärtats bön (Jesus bönen). Arsenij förde med sej hem från Grekland Gudaföderskans ikon, eller också mera känd som Konevitsa Gudaföderskans ikon. Enligt legenden skall Gud ha lett honom till ön, då Arsenij seglade på Ladoga, blev överraskad av en storm och därmed strandade på ön. Liksom gamla Valamo byggdes klostret ovanpå en gammal hednisk offerplats. Under medeltiden blomstrade Konevitsa och blev ett verkligen mäktigt kulturcentrum. Men liksom de andra klostren skadades även Konevitsa rätt så ofta i de många krigen under århundradenas lopp. Under sovjettiden missköttes klostret då det fanns en militärbas upprättad på ön och först år 1991 kunde klostret återinvigas. 




Petsamo kloster

Klostret grundades första gången år 1533 av missionären Trifon från Petsamo. Han visste redan tidigt att hans uppgift i livet var att tjäna Gud. Han begav sig till Petsamo för att försöka omvända Kola områdets lappar till kristendom. Han grundade klostret, blev dess första ledare och började allt flitigare missionera i trakten. Klostret hade också en politisk betydelse, eftersom gränserna mellan staterna i norr på den här tiden var väldigt oklara kunde man med hjälp av omvändning av de lokala invånarna knyta områdena närmare Ryssland. Snabbt började klostrets verksamhet blomstra, dels på grund av att tsaren stödde aktivt klostret ekonomiskt och på grund av sitt läge blev klostret även en handelsplats. Dock år 1589 totalförstördes klostret under stridigheterna mellan Sverige och Ryssland. Klostret brändes till grunden och munkarna mördades. Det dröjde ända till 1889 innan klostret började återuppbyggas. Det var Solovetski öarnas kloster som påbörjade återuppbyggandet. Verksamheten blomstrade upp på nytt och en skola grundades där det undervisades i många ämnen vilket gjorde skolan populär. Då Dorpat- freden slöts år 1920 övergick klostret i finskt ägo och lydde under finska ortodoxa kyrkan, och det var den ända till år 1944. 

1939 togs klostret av sovjetiska trupper. En stor del av munkarna fördes till fånglägret i Kola, men också möjligtvis till Solovetski öarnas kloster, där man nyligen upprättat ett av de mest grymmaste fånglägren. De resterande munkarna flydde till Finland. Klostret återinvigdes år 1997 av den Rysk-ortodoxa kyrkan.

Petsamo kloster på 1890-talet.


Trifon från Petsamo.


Klostret idag. Det anses vara världens nordligaste kloster.















1 kommentar:

  1. Mycket intressant!. Bra arbete!
    Kolla upp källan till: "år 1895, i Heinävesi, för karelska nunnor. Processen inleddes då en lokal person donerade en bondgård åt nunnorna, men den svenska lagstiftningen i Finland på den här tiden gjorde grundandet..." - är allt som det skall vara?

    SvaraRadera